perjantai 29. marraskuuta 2013

Lisää ruokaa

Kaikki kunnia tekstissä mainittujen reseptien tekijöille! Me söimme ja tässä jaetaan hyvää eteenpäin.

Hoi Anin kokkikoulussa teimme kevätkääryleitä(etelä-vietnamilaiseen tapaan), paistettuja nuudeleita ja kasviksia sekä kalaa. Maustaminen meni ohjeiden mukaan aika käsipelillä ja käytössä oli myös valmiita mausteseoksia mutta seuraavassa jonkinlaista ohjetta kotikokeille. Korianteri on perusmauste vietnamilaisessa keittiössä, mutta oman mieltymykseni vuoksi se on saattanut unohtua muutamista resepteistä... Kannattaa viljellä sitä ruokiin, jos maku miellyttää! Riisipaperia on useammanlaista, ainakin paistamiseen tarkoitettua ja tuoreeltaan syötävää.

Kevätrullat

Ainesosat:
- riisipaperia(paistamiseen tarkoitettua)
- porsaanlihaa
- porkkanaa
- salottisipulia
- pikanuudeleita
- pähkinää(esim. maapähkinää)
- valkosipulia
- mausteeksi soija-kastiketta(tai suolaa), pippuria(musta- ja valko), ripaus sokeria, tuoretta korianteria

Annostusten määrät ovat lähes mysteeri, koska teimme 6 hengen porukassa hommia ja osa teki jotain, osa teki jotain. Kannattaa oman maun mukaan kokeilla, kaikkea tulee kuitenkin about saman verran.
Ja näin se tapahtuu:
Hienonna porsaanliha, maapähkinät ja korianteri. Raasta porkkana(karkeaa raastetta). Jauha sipuli ja valkosipuli morttelissa melko hienoksi mössöksi(runsaasti valkosipulia sitten kans!). Murskaa keittämätön pikanuudeli käsin. Sekoita keskenään ja lisää mausteet.
Täyte kootaan riisipaperin kulmaan. Kääri yksi kierros, taita sivut ja kääri rullaksi. Rullat paistetaan kasarissa runsaassa määrässä öljyä(ei tarvitse kuitenkaan uppopaistaa) kullanruskeiksi. Talouspaperille kuivumaan ja tarjoillaan lämpöisenä soija/chili/kalakastikkeen kanssa dipaten. Lisänä voi tarjota salaattia ja tuoreita yrttejä(korianteri, basilika, minttu)
Pohjois-Vietnamilaisten kevätrullien täyte: salottisipulia, normisipulia, karkeaa porkkanaraastetta, porsaanlihaa, vermicelli-nuudelia, sieniä, pavunituja, suolaa, pippuria. Rullien täyte jätetään huomattavasti karkeammaksi, ei muussausta/mössäystä.

Kasvisversiossa lihan voi korvata tofulla tai sienillä.

Paistettu nuudeli kasviksilla

Nuudelia ja kasvista...

Käytimme porkkanaa ja TUOREITA vihreitä papuja. Pikainen kiehautus nuudeleille ja kaikki pannulle öljyssä paistaen. Maustamiseen soijakastiketta ja hieman lihafondia. Yksinkertaista ja hyvää. Lautaselle tuoreita yrttejä.

Paistettu kala banaaninlehdessä

Ainesosat:
- kokonainen perattu ja suomustettu kala, meillä oli käytössä jokin vaalealihainen paikallinen lajike.
- maustetahna: sipulia, valkosipulia, sitruunaruohoa, inkivääriä, soijakastiketta, sokeria, rypsiöljyä, maustetärkkelystä(whatnot? Kokeile vaikka muutama ruokalusikallinen korppujauhoa).
- muuta maustetta maun mukaan: pippuria, sitruunapippuria, korianteria...
Maustekastiketta tee sen verta, että riittää kalan käsittelyyn sisältä ja ulkoa.
- muista banaaninlehti! ;) tarvittaessa voi kääriä vaikka folioon

Sekoita maustekastike eli kaikki yhteen, määrä riippuu kalan koosta. Valele kala sisältä ja ulkoa, älä kitsastele tahnan kanssa. Kääri banaaninlehteen. Grillaa tai paista uunissa miedolla lämmöllä 20-30 min riippuen kalan koosta. Tarjoile riisin ja sitruunakastikkeen kanssa(suolaa, pippuria, sitruunamehua, vettä)



HOI ANin erikoisuuksia(kokkikoulun lisäksi):


              http://hoianfoodtour.com/wonton/
Taikinan sisään leivottuja liha/vege-alkupaloja, periaatteessa taikinaan voi leipoa mitä haluaa. Reseptissä on tehty erillinen kastike, mutta Hoi Anissa tarjoiltiin kastike wontonin päällä, joka muistutti hyvin paljon salsaa, jossa sweet&sour-pohja. Joissakin versioissa oli lisänä maissia kastikkeessa.

White rose etualalla, takana satay pork
White Rose: Toinen alkuruoaksi tarjoiltava dumbling. Riisipohjaiseen taikinaan leivotaan yleensä porsasta tai katkaravusta tehtyä pateeta. Dumbling keitetään vedessä kypsäksi. Resepti on kuulemma salainen ja tarkasti varjeltu, harmi/hyvä sinänsä, koska hyvältä maistui! ;) Ohessa tarjoiltiin jotakin paikallista etikkapohjaista kastiketta, johon halutessaan nyytin sai kastaa. 

Lisäksi paikallisiin tapoihin kuuluu kääriä riisipaperiin(kypsentämättömänä käytettävään) kaikenlaista(lihaa, munakasta yms.) Ensimmäisenä iltana, jolloin maistelimme yllä mainittuja alkupaloja, saimme kolmantena ruokana vartaassa olevaa porsaanlihaa(jauhettua), joka käärittiin riisipaperiin yhdessä salaatin, thaibasilikan ja korianterin kanssa = satay pork. Possu oli voimakkaan pippurista ja suolaista. Käärö kastettiin jälleen paikalliseen "yleiskastikkeeseen".

Löysinpä vielä kaiken tämän hyvän lisäksi vieläkin halvempaa Bia Hoita, noin 10 senttiä tuoppi.

Edelleen vietnamilainen ruoka rokittaa ja kovaa! Suosittelemme!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti