Blogistelu muuttuu huonojen nettiyhteyksien vuoksi(wifi-yhteydet ovat harvassa ja maksullisia) ja tekstit(ainakin omat) ovat kokoelmia eri päivinä kirjotetuista hajatelmista, joten tarinankerronnassa seuraa epäloogisuuksia, hyppäyksiä ja tajunnanvirtaa.
Matka Tekapo-järven rannalle oli jo itsessään erittäin vaikuttava kokemus. Lammaslaitumia, joiden halki tie kiemurteli kohti lumihuippuisia vuoria. Välillä vehreää, välillä hyvin karua, vaihtelu tapahtui yllättävän nopeasti. Lisäksi tasaisin väliajoin reitillä tuli vastaan maantien varteen rakennettuja pikkukaupunkeja, joista löytyy baari, huoltoasema, kauppa ja joskus kirkko. Kaduilla pyörii maalaispoikien ja tyttöjen näköisiä jannuja nelivetoautoissa ja traktoreissa. Tulee mieleen jenkkileffoista tutut uneliaat maaseutukaupungit.
Järvelle päästyämme oli jo ilta(ad 300 km ajoa takana). Pitkästä aikaa majoitus kimppahuoneessa ja yhteiset tilat toivat mieleen partio/luokkaretket ja kerrossängyt tietysti myös intin. Mukavaa rentoa meininkiä kuitenkin hyvässä seurassa samanhenkisten ihmisten kanssa. Saa vaihtaa myös kokemuksia ja kysellä vinkkejä hyvistä kohteista. Aamulla luovutimme huoneen, kamat autoon ja läheistä vuorta huiputtamaan. Ehkei muuten oltaisi oltu niin kiireessä, mutta sesongin vuoksi majoituspaikkoja ei olisi ollut tässä taloudessa enää tarjolla seuraavaksi yöksi. Kuvat kertovat enemmän siitä, mitä vuorelta näkyi. Sen voi lisätä, että huipulla todellakin tuulee ja rajusti.
Tekapo-järven jälkeen maisema-ajelu sen kun jatkuu.
Offtopic:
Viini ja lampaanliha on halpaa! Paikalliset ja
australialaiset viinit maksavat perusprismassa halvimmillaan 6 nzd ja 8
dollarilla(5.5€) saa jo laadukasta tavaraa. Lammasta(ja nautaa, possua ja
kanaa) saa opiskelijaystävälliseen kilohintaan, joten aterioiden sisältö
noudattaa paljolti tiettyä kaavaa. Onneksi Sanna osaa vaatia myös kasviksia,
nekin paikallisesti kasvatettuja(avokadon sesonkiaika alkaa olla käsillä). Kasvisten
hinta on kuitenkin suhteessa korkeampi kuin lihan ja paikoin jopa Suomen
hintoja suurempi(vaikka ovat siis paikallista). Täällä marketeista puuttuu
muuten lähes täysin suomalaiseen kauppaan kuuluva ”eines”-tiski. Ei sillä, että
kaivattaisiin, ei vain ole ikinä tullut ajateltua, kuinka suuri menekki
valmisruoilla on Suomessa. Toinen asia, mikä puuttuu uusseelantilaisista
kaupoista, on kilometrin mittaiset candy king-käytävät. Elintasomaha ja
nuoruusiän ylipainoisuus usealta täkäläiseltä löytyy, joten paheet tulevat siis
jossain muussa muodossa. Esimerkiksi ravintola-annokset ovat jopa minulle
massiivisen kokoisia. Ja ranskalaisia syödään paljon.
Seuraava etappi oli Dunedinin kaupunki etelässä(matkaa taas
noin 300 km). Paikasta löytyy mm. yliopisto, suklaatehdas, olutpanimo ja
eteläisen pallonpuoliskon jyrkin katu. Ns. ”must see”-paikka siis kyseessä.
Yövyimme kaksi yötä vuonna 1907 rakennetussa yksityisessä sairaalassa, jossa
oli suurimman osan päivästä kylmempi sisällä kuin ulkona. Emme olleet
kuitenkaan tulleet(nähtävyyksistä huolimatta) tutustumaan itse kaupunkiin vaan
bongaamaan elukoita, joita ei Suomessa todennäköisesti näe: albatrossi,
merileijona ja pingviini. Ja uskokaa tai älkää(kuvamateriaalia on todisteena),
päivän päätteeksi kaikista mainituista tehtiin havainnot luonnontilassa! Melkoinen
tuuri kävi erittäin harvinaisen keltasilmäpingviinin kohdalla, joka sattui
nousemaan merestä rannalle hetkeksi ennen kuin se säikähti meitä ja palasi
aaltoihin. Merileijonat ja hylkeet eivät meistä sen sijaan juurikaan
välittäneet vaan makoilivat laiskoina rannoilla auringossa.
Täältä matkamme suuntautuu reilu 350 km länteen,
Fiordlandiin, jossa komeilee postikorteista tuttu Milford Sound,
todennäköisesti ensimmäinen kunnon turistikohde tällä matkalla(löytyy Lonely
planetin kannesta myös). Tässä vaiheessa olemme myös oppineet sen, että klo 15
ja 17 välillä eli siis lounasajan jälkeen mutta ennen päivällistä on erittäin
vaikeaa löytää pienemmistä paikoista syötävää. Lounasta ja päivällistä
nimittäin tarjoillaan eri ravintoloissa (bistro vs. dining restaurant).
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti